Fläskkarrékottletter i ugn med svampsås

Fläskkarrékotletter blir mycket saftigare och mörare om man lagar dem i ugnen än om man steker/grillar dem. Detta är ett extremt smidigt recept, som i all sin enkelhet är väldigt gott!


Fläskkarrékotletter i ugn
fläskkarrékotletter
malen ingefära
soja

Svampsås
sky från kotletterna
smör
champinjoner i skivor
grädde
svartpeppar

Blanda soja och ingefära och pensla detta på båda sidor av kotletterna (frysta eller tinade), som sedan läggs i en ugnsfast form. Sätt in mitten av ugnen på 200 grader, tills kotletterna är genomstekta.

Häll över skyn i en gryta, lägg i en klick smör och fräs champinjonerna tills vätskan kokat bort. Häll på grädde och låt såsen koka ihop. Smaka av med svartpeppar.

Servera med exempelvis brysselkål.

  Mozzarellalax

Ingredienkombinationen till denna lax kan kännas lite... osannolik, men likväl blir det riktigt gott. En väldigt smidig rätt som bara är att slänga ihop och stoppa i ugnen (plus lite baconstekning).


Mozzarellalax
laxfilé i portionsbitar
haricots verts
svarta oliver
små tomater
bacon
mozzarellaost
parmesanost
smör
olivolja

Smöra en ugnsfast form och lägg på laxbitarna (som kan vara både tinade och frusna). Fördela haricots verts, oliver och tomater kring laxen. Skär mozzarellan i skivor och lägg dessa över. Ringla lite olivolja över och avsluta med riven parmesanost. Låt stå i 200 grader tills fisken är färdig (ca 20-30 min om fisken är tinad, 45-60 min om fisken är frusen) och osten fått fin färg. Klipp baconet i små bitar och stek det medan laxen står i ugnen.
Servera baconet till laxen.


  Jordnötsgodis

Dessa smarriga små godsaker ser jag som godis, men man skulle även kunna använda dem som en "kaka" till kaffet. De känns lite förbjudna, med tanke på jordnötterna i, och de bör nog även betraktas som aningens förbjudna. Det vill säga, inget man bör äta varje dag, och inte heller alla på en gång.


Jordnötsgodis
50 g mörk choklad
50 g hackade jordnötter
50 g kokosflingor
100 g jordnötssmör

Smält chokladen och blanda i jordnötssmöret till en jämn kräm. Blanda i jordnötter och kokosflingor och fördela i knäckformar (om de är tänkta som godisbitar)
eller småbrödsformar (om de är tänkta som kaffebröd). Låt stelna i kylen.
Godisbitarna blir lite kladdiga att hålla i (de smälter fort i handen), men det är de förlåtna för eftersom de smakar så otroligt gott!


  Lembasbröd

Lembasbröd, med namnet lånat från Tolkiens alvers fantastiska resekost, är mitt favorit-LCHF-bröd. Jag har testat andra varianter av bröd, och även någon variant av Lembas (det finns massvis!) med mindre torrvaror, men jag har upplevt dem som väldigt äggiga och flottiga att hålla i. Dessa tycker jag blir ruskigt goda. Oftast gör jag fyrdubbel sats, och då använder jag en hel bytta creeme cheese (200 g).


Lembasbröd
3 ägg
3 dl riven ost
3 msk creme cheese/majonnäs
2 dl kruskakli
½ dl sesamfrö
1 dl linfrö
2 tsk bakpulver
(1 msk anis/brödkryddor)

Vispa ägg och creme cheese/majonnäs till en klumpfri smet. Blanda i riven ost.
Blanda torrvarorna i en annan bunke och häll sedan ner detta i smeten.
Om man vill kan man mixa en del av eller alla fröna.
Låt stå ca 10 minuter, medan ugnen värms till 200 grader.
Forma 8 st "tekakor" och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Se till att kakorna har lite utrymme att växa på.
Degen är kladdig, så blöt händerna med vatten emellanåt. Ett annat alternativ är att kavla ut degen under plastfolie, och sedan skära kakan i bitar när den är gräddad.
Grädda i ca 15 minuter.

  Tacogratäng

Detta är en krämig och god tacogratäng som går att variera i all oändlighet. Man kan stoppa i nästan lite vad man vill, och självklart måste man inte heller ha i allt som jag skriver i receptet.


Tacogratäng
blandfärs
smör
gul lök
tacokrydda
vatten
creme cheese
färsk tomat
feferoni (strimlad tunt)
hackad paprika
riven ost

Fräs hackad gul lök i en stor klick smör tills löken blir mjuk. Häll på köttfärsen och stek den smulig. Häll på krydda och en liten skvätt vatten och låt detta koka in. Ta bort färsen från plattan och blanda i creme cheese, och sedan grönsaker. Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader tills gratängen får fin färg.
Servera en smakrik sallad och tacosås till.

  Tacokrydda

Gör man sin egen tacokrydda så kan man påverka smaken mer, och dessutom slipper man onödiga tillsatser. När jag gör denna kryddblandning gör jag en storsats på en gång. Då ersätter jag 1 tsk med en hel burk krydda. Så länge man häller upp det i en ren, torr och tät burk är det inga problem att förvara.


Tacokrydda
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser väl (om den ska förvaras)
eller häll direkt i maten (om den ska användas med en gång).

  Vaniljglass med jollonrippel

Jollon?! Äh, det var bara jag som tyckte att det blev för långt att skriva "jordgubbs- och hallonrippel", så jag språkutvekclade lite.

I ett ögonblick av stor tristes och halsont knåpade jag ihop lite glass att kyla min ömma hals med. Gott som attan blev det, som tur var. Detta blir en glass med något syrlig, men rund och fyllig smak. Vill man ha sötare smak kan man tillsätta lite mer sukrin.


Vaniljglass med jollonrippel
Jollonrippel:
1,5 dl jordgubbar
1,5 dl hallon
1 msk sukrin
2 msk vatten

Glass:
2,5 dl grädde
2 äggulor
3 krm vaniljpulver
1 msk sukrin

Börja med jollonripplet. Låt bär, vatten och sukrin koka ihop till en tjock sås/lös sylt (mosa bären med en potatisstamp) på svag värme. Låt svalna.
Vispa äggulor, vaniljpulver och sukrin till en fluffig smet. Vispa sedan grädden ganska hårt i en annan bunke.
Vänd först ner äggsmeten i grädden, och sedan jollonripplet. Fördela smeten i muffinsformar och ställ dessa på en bricka i frysen. När glassarna är frusna kan de packas i en burk, med smörgåspapper mellan varje lager.

Låt glassarna stå framme en liten stund innan de äts, så att de hinner mjukna.


  Asiatiska kycklingnuggets

Detta är ett recept med en smaksättning jag själv har komponerat ihop. Fantastiskt goda, saftiga kyklingnuggets med asiatiska smaker.


Asiatiska kycklingnuggets
kycklingfiléer
hel lime
färsk ingefära
sambal oelek
vitlök
salt
svartpeppar
sesamfrön
kokosflingor
smör

Börja med att hacka kycklingfiléerna (ca en filé till två portioner) fint, det ska bli ungefär som köttfärs. Mixa inte kycklingen då det blir väldigt klistrigt och dessutom ger torrt slutresultat. Blanda kycklingen med skal och saft av lime, riven ingefära, sambal oelek, riven vitlök, salt och svartpeppar. Forma till små bitar, och doppa dessa i en blandning av sesamfrön och kokosflingor. Stek i smör på medelvärme, hellre lite under medel än över. Brända sesamfrön smakar inget vidare, så ha hellre tålamodet att låta nuggetsen tillagas under lite längre tid.

Servera med en dipsås baserad på creme fraiche, och goda grönsaker.

  Äggmjölkslatte

Jag börjar den här bloggen med en riktig trotjänare. Äggmjölk, eller som jag oftast gör den, äggmjölkslatte.

Men vi tar det från början. Äggmjölk görs som en slags lchf-vänlig mjölkersättning, som har högre fetthalt och lägre kolhydrathalt än vanlig mjölk. Den görs på hett vatten, ägg och fett (smör eller kokosfett). Man kan variera smaken på mängder av olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser. För varm choklad tar man i kakao, för lite kryddigare smak kan man använda kardemumma och i juletider kan man testa att smaksätta med pepparkakskryddor. Men jag tänkte lyfta fram min absoluta favorit, äggmjölkslatte. Det har länge varit min standardfrukost, bara att slänga ihop och hälla i sig. Även perfekt att ta med sig i termosmugg om man är på språng. Jag tillsätter även lite grädde för att få en rundare smak.


Äggmjölkslatte
3 äggulor
50 gram osaltat smör
0,5 dl grädde
3-4 dl nybryggt kaffe

Mixa smör, äggulor och grädde till en jämn smet medan kaffet bryggs.
När kaffet är färdigt, häll på det under mixning. Svårare än så är det inte!
Häll upp i ett stort glas, drick och njut av att du kommer hålla dig mätt i flera timmar.