Blom duchesse
För att göra något lite mer spännande av blomkålsmos så tog jag inspiration från pommes duchesse - gratinerat potatismos.
Blom duchesse
blomkål
valfri hårdost
parmesanost
1 ägg
smör
vitpeppar
Koka blomkålen mjuk, häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Hyvla några skivor ost och lägg över så att de blir lite mjuka. Mixa med stavmixer. Tillsätt en liten klick smör, vitpeppar och ett ägg (gärna ett litet då moset lätt blir löst) och mixa lite till. Klicka ut moset på en bakplåtspappersklädd plåt och strö riven parmesan över.
Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter.
Blom duchesse
blomkål
valfri hårdost
parmesanost
1 ägg
smör
vitpeppar
Koka blomkålen mjuk, häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Hyvla några skivor ost och lägg över så att de blir lite mjuka. Mixa med stavmixer. Tillsätt en liten klick smör, vitpeppar och ett ägg (gärna ett litet då moset lätt blir löst) och mixa lite till. Klicka ut moset på en bakplåtspappersklädd plåt och strö riven parmesan över.
Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter.
Asiatisk kycklingsoppa med shiratakinudlar
Jag var nyfiken på shirataiknudlar, så jag köpte hem några paket. Sedan hittade jag på denna soppa för att ha något att ha dem i. Och jag ska be att få tala om att det blev GOTT!
Asiatisk kycklingsoppa med shiratakinudlar
2 kycklingfiléer
200 g shiratakinudlar
2 burkar kokosmjölk
wokgrönsaker
rapsolja
hönsbuljongtärning
färsk ingefära
vitlök
grön currypasta
sambal oelek
limesaft
frusen asiatisk örtblandning
Skär kycklingen i små bitar. Stek den i rapsolja tills den får lite färg. Ställ åt sidan så länge.
Fräs currypasta, sambal oelek, riven ingefära (släng det trådiga som blir kvar i handen när du river) och vitlök i olja, tillsätt sedan kycklingen. Häll på kokosmjölken och lägg i buljongtärningen. Låt soppa puttra en stund. Smaka av med limesaft. Häll sedan i önskad mängd wokgrönsaker och frysta örter och låt soppan koka upp. Häll under tiden av vattnet från nudelpaketet och skölj nudlarna ordentligt i kallt vatten. Lägg ner dem i soppan och låt koka några minuter.
Ta det lite lugnt med kryddningen om du är ovan, det är bättre att lägga i lite i taget än att ta för mycket på en gång. Dock lindrar fettet i kokosmjölken mycket av hettan.
2 kycklingfiléer
200 g shiratakinudlar
2 burkar kokosmjölk
wokgrönsaker
rapsolja
hönsbuljongtärning
färsk ingefära
vitlök
grön currypasta
sambal oelek
limesaft
frusen asiatisk örtblandning
Skär kycklingen i små bitar. Stek den i rapsolja tills den får lite färg. Ställ åt sidan så länge.
Fräs currypasta, sambal oelek, riven ingefära (släng det trådiga som blir kvar i handen när du river) och vitlök i olja, tillsätt sedan kycklingen. Häll på kokosmjölken och lägg i buljongtärningen. Låt soppa puttra en stund. Smaka av med limesaft. Häll sedan i önskad mängd wokgrönsaker och frysta örter och låt soppan koka upp. Häll under tiden av vattnet från nudelpaketet och skölj nudlarna ordentligt i kallt vatten. Lägg ner dem i soppan och låt koka några minuter.
Ta det lite lugnt med kryddningen om du är ovan, det är bättre att lägga i lite i taget än att ta för mycket på en gång. Dock lindrar fettet i kokosmjölken mycket av hettan.
Broccolisoppa
Denna tjocka och krämiga soppa är extremt lättlagad och går snabbt att slänga ihop!
Broccolisoppa
broccoli
grädde
smör
svartpeppar
Koka broccolin tills den blir mjuk. Häll av vattnet och spara det. Mixa broccolin, tillsätt en klick smör och en rejäl skvätt grädde. Späd soppan med broccolivattnet till en ganska tjock konsistens.
Servera med exempelvis knaperstekt bacon eller tärnad och stekt falukorv.
broccoli
grädde
smör
svartpeppar
Koka broccolin tills den blir mjuk. Häll av vattnet och spara det. Mixa broccolin, tillsätt en klick smör och en rejäl skvätt grädde. Späd soppan med broccolivattnet till en ganska tjock konsistens.
Servera med exempelvis knaperstekt bacon eller tärnad och stekt falukorv.
Chokladkräm
Denna kräm är väldigt len och mjuk i konsistensen, lite åt nutellahållet.
Chokladkräm
½ dl grädde
20 g mörk choklad
10 g smör
För variation:
½ dl hasselnötter
1 tsk jordnötssmör
Värm grädden i en liten kastrull, ta sedan bort den från plattan. Lägg i chokladen och smöret och blanda väl.
Häll upp i ett litet glas och ställ in i kylen ett par timmar.
Till kan man ha hasselnötter som rostas i torr, het stekpanna och sedan hackas och varvas med chokladkrämen.
En annan variant är att tillsätta 1 tesked jordnötssmör i smeten.
½ dl grädde
20 g mörk choklad
10 g smör
För variation:
½ dl hasselnötter
1 tsk jordnötssmör
Värm grädden i en liten kastrull, ta sedan bort den från plattan. Lägg i chokladen och smöret och blanda väl.
Häll upp i ett litet glas och ställ in i kylen ett par timmar.
Till kan man ha hasselnötter som rostas i torr, het stekpanna och sedan hackas och varvas med chokladkrämen.
En annan variant är att tillsätta 1 tesked jordnötssmör i smeten.
Chokladmuffins
Efter att ha experimenterat mig fram lite grann, så har jag nu kommit fram till ett muffinsrecept som jag tycker blir riktigt bra. Detta blev 9 st rätt små muffins, men chokladsmaken är rätt kraftig så det blev bra ändå.
Chokladmuffins
3 dl mandelmjöl (malt i mandelkvarn och siktat)
15 g sukrin
2 ägg
50 g smält smör
0,5 dl grädde
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
Vispa ägg och sukrin fluffigt. Häll i grädde och smält smör under vispning. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner dessa i äggsmeten. Klicka ut den ganska fasta smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader i 20-30 min.
3 dl mandelmjöl (malt i mandelkvarn och siktat)
15 g sukrin
2 ägg
50 g smält smör
0,5 dl grädde
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
Vispa ägg och sukrin fluffigt. Häll i grädde och smält smör under vispning. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner dessa i äggsmeten. Klicka ut den ganska fasta smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader i 20-30 min.
Kaffe crema
Det här kanske knappt kan kallas för ett recept, men jag vill i alla fall tipsa om denna lyxigare variant av kaffe med grädde. En känsla av kaffe latte, även om det kanske snarare borde heta kaffe crema (om det nu är rätt användning av "grädde" på italienska... rätta mig gärna om de borde vara panna, eller något helt annat, i stället!).
Vispa grädden till ett löst skum medan kaffet bryggs. Har du en "lattevisp" är det smidigt att göra detta direkt i koppen/glaset du tänkt dricka ur. Häll sedan på kaffe, och var gärna lite "oförsiktig" så att även skummet blandas lite med kaffet. Annars blir det lätt "kaffe med vispad grädde", inte riktigt samma sak.
Kaffe crema
nybryggt kaffe
grädde
nybryggt kaffe
grädde
Vispa grädden till ett löst skum medan kaffet bryggs. Har du en "lattevisp" är det smidigt att göra detta direkt i koppen/glaset du tänkt dricka ur. Häll sedan på kaffe, och var gärna lite "oförsiktig" så att även skummet blandas lite med kaffet. Annars blir det lätt "kaffe med vispad grädde", inte riktigt samma sak.