Amerikanska pannkakor

Gjorda på kokosmjöl, som är rena kokosfibrer och alltså inte samma sak som malda kokosflingor.

Amerikanska pannkakor
2 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosmjöl
0,5 tsk bakpulver
vaniljessens
(blåbär eller andra bär)

Vispa ihop ägg, grädde och vaniljessens. Vispa sedan ner kokosmjölet och bakpulvret. Smeten tjocknar snabbt, låt den stå en stund och svälla färdigt. Vänd ner eventuella bär och klicka ut smeten i en stekpanna, stek på medelvärme tills pannkakorna får fin färg. Dessa pannkakor håller i ihop ganska bra och är lättare att vända än många andra LC-pannkakor. De håller dessutom även formen och sjunker inte ihop som pannakor med fiberhusk lätt gör.

  Semlor

Smaken och konsistensen hos dessa semlor är inte långt ifrån vanliga!


Semlor
3 dl pofiber
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
250 g kesella
1 ägg
50 g smält smör
½ dl grädde
1 msk kardemumma
½ tsk vaniljpulver
1 msk sukrin

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält 50 gram smör. Blanda ihop torrvarorna för sig och blötvarorna för sig innan allt blandas. Låt stå i 10-15 minuter. Knåda ihop 6 bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.

Skär av lock och gröp ur bullarna. Blanda inkråmet med mandelmjöl och lite grädde (eventuellt lite sukrin). Fördela detta i bullarna och lägg sedan på vispad grädde. Pudra sukrin melis över semlorna med hjälp av en tesil.

  Blom duchesse

För att göra något lite mer spännande av blomkålsmos så tog jag inspiration från pommes duchesse - gratinerat potatismos.


Blom duchesse
blomkål
valfri hårdost
parmesanost
1 ägg
smör
vitpeppar

Koka blomkålen mjuk, häll bort vattnet och låt den ånga av ordentligt. Hyvla några skivor ost och lägg över så att de blir lite mjuka. Mixa med stavmixer. Tillsätt en liten klick smör, vitpeppar och ett ägg (gärna ett litet då moset lätt blir löst) och mixa lite till. Klicka ut moset på en bakplåtspappersklädd plåt och strö riven parmesan över.
Gratinera i 200 grader i 10-15 minuter.

  Asiatisk kycklingsoppa med shiratakinudlar

Jag var nyfiken på shirataiknudlar, så jag köpte hem några paket. Sedan hittade jag på denna soppa för att ha något att ha dem i. Och jag ska be att få tala om att det blev GOTT!


Asiatisk kycklingsoppa med shiratakinudlar
2 kycklingfiléer
200 g shiratakinudlar
2 burkar kokosmjölk
wokgrönsaker
rapsolja
hönsbuljongtärning
färsk ingefära
vitlök
grön currypasta
sambal oelek
limesaft
frusen asiatisk örtblandning

Skär kycklingen i små bitar. Stek den i rapsolja tills den får lite färg. Ställ åt sidan så länge.
Fräs currypasta, sambal oelek, riven ingefära (släng det trådiga som blir kvar i handen när du river) och vitlök i olja, tillsätt sedan kycklingen. Häll på kokosmjölken och lägg i buljongtärningen. Låt soppa puttra en stund. Smaka av med limesaft. Häll sedan i önskad mängd wokgrönsaker och frysta örter och låt soppan koka upp. Häll under tiden av vattnet från nudelpaketet och skölj nudlarna ordentligt i kallt vatten. Lägg ner dem i soppan och låt koka några minuter.

Ta det lite lugnt med kryddningen om du är ovan, det är bättre att lägga i lite i taget än att ta för mycket på en gång. Dock lindrar fettet i kokosmjölken mycket av hettan.

  Broccolisoppa

Denna tjocka och krämiga soppa är extremt lättlagad och går snabbt att slänga ihop!


Broccolisoppa
broccoli
grädde
smör
svartpeppar

Koka broccolin tills den blir mjuk. Häll av vattnet och spara det. Mixa broccolin, tillsätt en klick smör och en rejäl skvätt grädde. Späd soppan med broccolivattnet till en ganska tjock konsistens.

Servera med exempelvis knaperstekt bacon eller tärnad och stekt falukorv.

  Chokladkräm

Denna kräm är väldigt len och mjuk i konsistensen, lite åt nutellahållet.


Chokladkräm
½ dl grädde
20 g mörk choklad
10 g smör

För variation:
½ dl hasselnötter
1 tsk jordnötssmör

Värm grädden i en liten kastrull, ta sedan bort den från plattan. Lägg i chokladen och smöret och blanda väl.
Häll upp i ett litet glas och ställ in i kylen ett par timmar.

Till kan man ha hasselnötter som rostas i torr, het stekpanna och sedan hackas och varvas med chokladkrämen.
En annan variant är att tillsätta 1 tesked jordnötssmör i smeten.

  Chokladmuffins

Efter att ha experimenterat mig fram lite grann, så har jag nu kommit fram till ett muffinsrecept som jag tycker blir riktigt bra. Detta blev 9 st rätt små muffins, men chokladsmaken är rätt kraftig så det blev bra ändå.


Chokladmuffins
3 dl mandelmjöl (malt i mandelkvarn och siktat)
15 g sukrin
2 ägg
50 g smält smör
0,5 dl grädde
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao

Vispa ägg och sukrin fluffigt. Häll i grädde och smält smör under vispning. Blanda alla torra ingredienser och vänd sedan ner dessa i äggsmeten. Klicka ut den ganska fasta smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader i 20-30 min.

  Kaffe crema

Det här kanske knappt kan kallas för ett recept, men jag vill i alla fall tipsa om denna lyxigare variant av kaffe med grädde. En känsla av kaffe latte, även om det kanske snarare borde heta kaffe crema (om det nu är rätt användning av "grädde" på italienska... rätta mig gärna om de borde vara panna, eller något helt annat, i stället!).


Kaffe crema
nybryggt kaffe
grädde

Vispa grädden till ett löst skum medan kaffet bryggs. Har du en "lattevisp" är det smidigt att göra detta direkt i koppen/glaset du tänkt dricka ur. Häll sedan på kaffe, och var gärna lite "oförsiktig" så att även skummet blandas lite med kaffet. Annars blir det lätt "kaffe med vispad grädde", inte riktigt samma sak.

  Fläskkarrékottletter i ugn med svampsås

Fläskkarrékotletter blir mycket saftigare och mörare om man lagar dem i ugnen än om man steker/grillar dem. Detta är ett extremt smidigt recept, som i all sin enkelhet är väldigt gott!


Fläskkarrékotletter i ugn
fläskkarrékotletter
malen ingefära
soja

Svampsås
sky från kotletterna
smör
champinjoner i skivor
grädde
svartpeppar

Blanda soja och ingefära och pensla detta på båda sidor av kotletterna (frysta eller tinade), som sedan läggs i en ugnsfast form. Sätt in mitten av ugnen på 200 grader, tills kotletterna är genomstekta.

Häll över skyn i en gryta, lägg i en klick smör och fräs champinjonerna tills vätskan kokat bort. Häll på grädde och låt såsen koka ihop. Smaka av med svartpeppar.

Servera med exempelvis brysselkål.

  Mozzarellalax

Ingredienkombinationen till denna lax kan kännas lite... osannolik, men likväl blir det riktigt gott. En väldigt smidig rätt som bara är att slänga ihop och stoppa i ugnen (plus lite baconstekning).


Mozzarellalax
laxfilé i portionsbitar
haricots verts
svarta oliver
små tomater
bacon
mozzarellaost
parmesanost
smör
olivolja

Smöra en ugnsfast form och lägg på laxbitarna (som kan vara både tinade och frusna). Fördela haricots verts, oliver och tomater kring laxen. Skär mozzarellan i skivor och lägg dessa över. Ringla lite olivolja över och avsluta med riven parmesanost. Låt stå i 200 grader tills fisken är färdig (ca 20-30 min om fisken är tinad, 45-60 min om fisken är frusen) och osten fått fin färg. Klipp baconet i små bitar och stek det medan laxen står i ugnen.
Servera baconet till laxen.

  Jordnötsgodis

Dessa smarriga små godsaker ser jag som godis, men man skulle även kunna använda dem som en "kaka" till kaffet. De känns lite förbjudna, med tanke på jordnötterna i, och de bör nog även betraktas som aningens förbjudna. Det vill säga, inget man bör äta varje dag, och inte heller alla på en gång.


Jordnötsgodis
50 g mörk choklad
50 g hackade jordnötter
50 g kokosflingor
100 g jordnötssmör

Smält chokladen och blanda i jordnötssmöret till en jämn kräm. Blanda i jordnötter och kokosflingor och fördela i knäckformar (om de är tänkta som godisbitar)
eller småbrödsformar (om de är tänkta som kaffebröd). Låt stelna i kylen.
Godisbitarna blir lite kladdiga att hålla i (de smälter fort i handen), men det är de förlåtna för eftersom de smakar så otroligt gott!

  Lembasbröd

Lembasbröd, med namnet lånat från Tolkiens alvers fantastiska resekost, är mitt favorit-LCHF-bröd. Jag har testat andra varianter av bröd, och även någon variant av Lembas (det finns massvis!) med mindre torrvaror, men jag har upplevt dem som väldigt äggiga och flottiga att hålla i. Dessa tycker jag blir ruskigt goda. Oftast gör jag fyrdubbel sats, och då använder jag en hel bytta creeme cheese (200 g).


Lembasbröd
3 ägg
3 dl riven ost
3 msk creme cheese/majonnäs
2 dl kruskakli
½ dl sesamfrö
1 dl linfrö
2 tsk bakpulver
(1 msk anis/brödkryddor)

Vispa ägg och creme cheese/majonnäs till en klumpfri smet. Blanda i riven ost.
Blanda torrvarorna i en annan bunke och häll sedan ner detta i smeten.
Om man vill kan man mixa en del av eller alla fröna.
Låt stå ca 10 minuter, medan ugnen värms till 200 grader.
Forma 8 st "tekakor" och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Se till att kakorna har lite utrymme att växa på.
Degen är kladdig, så blöt händerna med vatten emellanåt. Ett annat alternativ är att kavla ut degen under plastfolie, och sedan skära kakan i bitar när den är gräddad.
Grädda i ca 15 minuter.

  Tacogratäng

Detta är en krämig och god tacogratäng som går att variera i all oändlighet. Man kan stoppa i nästan lite vad man vill, och självklart måste man inte heller ha i allt som jag skriver i receptet.


Tacogratäng
blandfärs
smör
gul lök
tacokrydda
vatten
creme cheese
färsk tomat
feferoni (strimlad tunt)
hackad paprika
riven ost

Fräs hackad gul lök i en stor klick smör tills löken blir mjuk. Häll på köttfärsen och stek den smulig. Häll på krydda och en liten skvätt vatten och låt detta koka in. Ta bort färsen från plattan och blanda i creme cheese, och sedan grönsaker. Häll upp i en ugnsform och strö över riven ost. Gratinera i 200 grader tills gratängen får fin färg.
Servera en smakrik sallad och tacosås till.

  Tacokrydda

Gör man sin egen tacokrydda så kan man påverka smaken mer, och dessutom slipper man onödiga tillsatser. När jag gör denna kryddblandning gör jag en storsats på en gång. Då ersätter jag 1 tsk med en hel burk krydda. Så länge man häller upp det i en ren, torr och tät burk är det inga problem att förvara.


Tacokrydda
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienser väl (om den ska förvaras)
eller häll direkt i maten (om den ska användas med en gång).

  Vaniljglass med jollonrippel

Jollon?! Äh, det var bara jag som tyckte att det blev för långt att skriva "jordgubbs- och hallonrippel", så jag språkutvekclade lite.

I ett ögonblick av stor tristes och halsont knåpade jag ihop lite glass att kyla min ömma hals med. Gott som attan blev det, som tur var. Detta blir en glass med något syrlig, men rund och fyllig smak. Vill man ha sötare smak kan man tillsätta lite mer sukrin.


Vaniljglass med jollonrippel
Jollonrippel:
1,5 dl jordgubbar
1,5 dl hallon
1 msk sukrin
2 msk vatten

Glass:
2,5 dl grädde
2 äggulor
3 krm vaniljpulver
1 msk sukrin

Börja med jollonripplet. Låt bär, vatten och sukrin koka ihop till en tjock sås/lös sylt (mosa bären med en potatisstamp) på svag värme. Låt svalna.
Vispa äggulor, vaniljpulver och sukrin till en fluffig smet. Vispa sedan grädden ganska hårt i en annan bunke.
Vänd först ner äggsmeten i grädden, och sedan jollonripplet. Fördela smeten i muffinsformar och ställ dessa på en bricka i frysen. När glassarna är frusna kan de packas i en burk, med smörgåspapper mellan varje lager.

Låt glassarna stå framme en liten stund innan de äts, så att de hinner mjukna.